Orthodox Autocephalous Church of Albania-Supporters

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Shën Nikita


Shën Nikita ishte nga fisi i Gotëve që ishin vendosur përtej lumit Istra në vitet e Kostandinit të Madh. Si një diell i ndritshëm Nikita ndriti në mes të atyre reve të barbarizmit sepse nuk u bë si të tjerët. Kjo për arsye se që në moshë të vogël u njoh me besimin kristian nga episkopi Theofil i cili shpesh i kujtonte Nikitës fjalët e Apostull Pavlit: “Po ti qëndro në ato që mësove e u vërtetove, duke ditur prej cilit i ke mësuar; edhe se që nga foshnjëria i di shkronjat e shenjta, të cilat mund të të bëjnë të ditur për shpëtim me anë të besimit që është në Jisu Krishtin”. Mësoi shumë mirë gjuhën greke dhe përktheu në gjuhën e Gotëve nga greqishtja Shkrimin e Shenjtë. Kështu bashkëkohësit e tij, dikur barbarë, filluan të përparonin në besimin Kristian. Duke mos duruar këtë aktivitet të shenjtit tirani Athanas e arrestoi shenjtin dhe e kërcënoi me jete nëse nuk do të mohonte Krishtin. E sollën përpara kryetarit Athanarkio i cili e kërcënoi se n.q.s nuk do të mohonte Krishtin atëherë do të vdiste. Por mjaft i qetë shenjti iu përgjigj: “Jam i krishterë dhe pranoj më mirë të vdes se sa të mohoj emrin e ëmbël të shpëtimtarit Krisht të cilin para të gjithëve e pohoj si Perëndi të vërtetë. Jam i gatshëm të derdh gjakun tim për hir të dashurisë që kam për të”. Duke mos duruar dot pohimin e shenjtit, tiranët filluan ta godisnin me gurë. Më pas ndezën një zjarr të madh dhe e hodhën në të. Me gjithë dhimbjet e mëdha shenjti nuk reshti së himnizuari Perëndinë e vërtetë duke e ruajtur të pastër besimin e tij deri në fund. Kështu së bashku me shumë pohues të tjerë të besimit shën Nikita dorëzoi shpirtin e tij në duart e Perëndisë duke u bërë i denjë për të marrë kurorën e martirit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου