Orthodox Autocephalous Church of Albania-Supporters

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

NGJALLJA


 2012
MonthDownloadRead on-line
JanarDownloadRead
ShkurtDownloadRead
MarsDownloadRead
PrillDownloadRead
MajDownloadRead
QershorDownloadRead
KorrikDownloadRead
GushtDownloadRead
ShtatorDownloadRead
TetorDownloadRead
NëntorDownloadRead
DhjetorDownloadRead

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

"Logos" University Began the New Academic Year


Most of the students who have graduated from this school are employed.

   
Twelve years ago through the initiative and care of Archbishop Anastasios the Professional Institute "Spirit of Love" (in Tirana, and in Gjirokastra), were established in which more than 1,000 students have been prepared. Two years ago through Archbishop Anastasios’ initiative and care the school for higher education named "LOGOS" University began functioning.
 On October 15, in the reception hall of "Logos University," the opening of the new school year with the first year students commenced. Registrations have closed and in the first year alone so far about 100 new students have been registered and every day there are new requests. At this ceremony the Rector, Prof. Dr. Ilia Telo gave a speech, in which he thanked the students for choosing this school. Among other things he said:
          "This was a very good choice for the following reasons:
1. We have a qualified and dedicated academic staff: This assessment was made by a German expert when our school was accredited.
2. Our school is licensed and accredited by the relevant authorities. In July of this year approximately 150 students were the first to graduate and most are employed in accordance with the needs of the labor market.
3. Our school has very good facilities, auditoriums, laboratories, computer equipment, an English language library and literature in foreign languages etc.
4. LOGOS  has established cooperative relationships with universities throughout the country, as well as outside. It is noteworthy to mention the agreement with the Universities of Piraeus and Thessaloniki with whom, among other things, we are looking forward to organizing together the master programs for our students.
5. Our school prepares students not only theoretically, but also practically. The students of our school perform their medical practices in specialized laboratories, while those studying economics, in a serious major or important company, etc.
6. Our school has reasonable fees, lower than other universities.
The word "logos" is derived from Ancient Greek and means “study, analysis, research”. For this the reason, we want to prepare specialists, researchers, analysts and not just simple technocrats.
    You need to study systematically. From my long experience in pedagogy, I advise you that things which are learned quickly, are forgotten quickly; while those that are studied systematically, become your permanent property.
   In conclusion, I want to emphasize that we undertake to prepare you for life. Also you need to learn English well, because the Master programs, in collaboration with the other universities, will be in English.
  Then the Vice Rector and Dean of the Economics Faculty, Prof. Beatrice Pollo, wished all the students a successful new academic year, but also pointed out that "Logos" is a University with strong discipline.

Apostulli Gal: 6:11-18 Ungjilli Llk. 16:19-31 (E diel 4 nëntor)

Apostulli Gal: 6:11-18 
Vini re me çfarë shkronjash të mëdha ju shkrova me dorën time. Sa duan të duken të mirë në mish, këta ju detyrojnë të rrethpriteni, vetëm që të mos përndiqen për kryqin e Krishtit. Sepse as ata që rrethpriten s’e ruajnë ligjin, por duan të rrethpriteni ju, që të mburren me mishin tuaj. Por për mua qoftë larg të mburrem për tjetër gjë, veç për kryqin e Zotit tonë Jisu Krisht, me anë të të cilit bota është kryqëzuar tek unë, dhe unë tek bota. Sepse në Jisu Krishtin as rrethprerja nuk ka fuqi, as parrethprerja, por krijesa e re. Edhe për të gjithë sa ecin sipas këtij rregulli, paqe e përdëllim qoftë mbi ta, dhe mbi Izraelin e Perëndisë. Tani e tutje askush le të mos më shqetësojë; sepse unë mbaj shenjat e Zotit Jisu në trupin tim. Hiri i Zotit tonë Jisu Krisht qoftë bashkë me shpirtin tuaj, vëllezër. Amin.

Ungjilli Llk. 16:19-31
Edhe një njeri ishte i pasur, dhe vishej me purpur e me stoli të kuqe, duke gëzuar përditë ndriçim.  Ishte dhe një i varfër që e kishte emrin Llazar, i cili dergjej pranë portës së atij plot me plagë,  edhe dëshironte të ngopej me thërrimet që binin nga tryeza e të pasurit; por edhe qentë vinin e lëpinin plagët e tij. Edhe i varfëri vdiq dhe u pru nga engjëjt në gjirin e Abrahamit. Vdiq edhe i pasuri dhe u varros. Edhe në hadh, ku ishte në mundime, ngriti sytë e tij e sheh Abrahamin së largu, dhe Llazarin në gjirin e atij.  Edhe ai thërriti e tha: O atë Abraham, përdëllemë, dhe dërgo Llazarin, që të lyejë majën e gishtit të tij në ujë, dhe të më ftohë gjuhën; sepse po mundohem në këtë flakë.  Po Abrahami i tha: O djalë, kujtohu, se ti i more të mirat e tua në jetën tënde, dhe Llazari gjithashtu të këqijat; po tani ky prehet, e ti mundohesh.  Edhe mbi gjithë këto, në mes nesh e jush është ngulur një pafundësi e madhe, që kështu ata që duan të shkojnë së këtejmi tek ju, të mos mundin, as të andejmit të kalojnë tek ne. Edhe ai tha: Të lutem pra, o atë, ta dërgosh atë në shtëpinë e tim eti sepse kam pesë vëllezër; që të japë dëshmi ndër ata, që të mos vijnë edhe ata në këtë vend të mundimit.  Abrahami i thotë: kanë Moisiun dhe profetët; le të dëgjojnë ata. Edhe ai tha: Jo, o atë Abraham; por në shkoftë ndonjë nga të vdekurit tek ata, do të pendohen. Edhe ai i tha: Në qoftë se nuk dëgjojnë Moisiun dhe profetët, as në u ngjalltë ndonjë nga të vdekurit, s’kanë për t’u bindur.

Porfir aktori (E diel 4 nëntor)

U martirizua në vitin 270. Rridhte nga Efesi, por ishte në shërbimin e kontit të Aleksandrisë, duke ushtruar profesionin e neveritshëm të “gaztorit”, atij që i bën njërëzit për të qeshur.Një herë shoqëronte të zotin në Qesari, ndoshta të Palestinës dhe jo të Kapadhokisë. Aty, midis të tjerave, luanin duke u tallur me Pagëzimin e të krishterëve. Një koleg i tij, d.m.th gaztor, duke luajtur rolin e episkopit, “pagëzoi” Porfirin, i cili duke dalë nga uji dhe i veshur me rrobën e bardhë të porsandriçuar mohoi pseudoperënditë dhe u bashkua me të Kryqëzuarin! Dhe këtë e bëri sepse pa engjëj që e mësuan që të falej i kthyer nga lindja dhe të bënte shenjën e Kryqit.Shfaqja e engjëjve u hapi sytë e mendjes edhe shumë të pranishmëve të tjerë, të cilët përqafuan dritën e njohjes së Perëndisë dhe u pagëzuan nëpërmjet një reje - fenomen i rrallë në Agjiologji, që ka bazë nga Shkrimi i Shenjtë (I Kor.10.2).Shenjti, me gjithë urdhrin e kontit, nuk u rikthye në idhujtari, dhe u dënua me prerje të kokës e u skuq i tëri me gjakun e vet si me purpur (greqisht = porfir).

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

The Feast of the "Birth of the Theotokos" is Celebrated with Majesty at the Holy Monastery in Ardenica


    The Holy Monastery of the Virgin Mary at Ardenica again this year opened its doors to welcome hundreds of people from surrounding villages, as well as from many cities of Albania. There were many believers who lined the premises of the monastery on the eve of this feast. They wanted to take part in the vigil organized every year on this special day. This is a tiny gift that a believer can do to express his gratitude, love and thankfulness to the Mother of our Lord.
    The vigil, which continued even after midnight, was attended by the Bishop of Berati, His Grace Ignatios and by the Bishop of Amantia, His Grace Nathanael. The Divine Liturgy, which was celebrated in the early hours of the morning of 8 September, was led by the Bishop of Berati, Ignatios and by Bishop Nathanael. We should not forget that the Monastery in Ardenica has been and is one of the most important centers of Orthodoxy.
    It is the main spiritual center there in Myzeqe, which has resisted time, and especially the atheist persecution. For a long time the monastery had been desecrated by the communist regime and later by those who covet money. The monastery is a blessing for this entire region and is in the mind, the heart and the soul of every person in this area and of every Orthodox Christian. Also, we must not forget that this center, which has been so great blessing for all of us, was restored by the extraordinary commitment of Archbishop Anastasios. The best way to thank him, the best way to express our gratitude is to value this gift, to take care of the monastery in order that it may regain the splendor of old.
Lluka Koroveshi

Message of the ArchbishopIn the life of Christ, which reached to its’ apex in His Cross and Resurrection, revealed the multi-faceted peace, that He gives to the world. The God to whom we have based our confidence, is a “God of peace” (Phil. 4:9). This peace originates in the depths of human existence to become a beneficial force which calms the whole world. The peace which the New Testament preaches is multidimensional: personal, social, and at the same time holy, complete, and eschatological.
   The Christian concept of inner peace is something much deeper and broader than the calmness of the stoics or the Nirvana of the Buddhists and it is not related at all to apathy for what happens around us. The Gospel revealed that the opposite of peace is not war, but egoism, the personal, communal, national, and racial egotism. Here the origin of the threat to the peace is found and here is where we should turn our attention and our effort.

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Filloi me lutje e shpresëtari Viti i ri KishtarKisha Orthodhokse kremtoi më 1 shtator fillimin e Indiktit ose fillimin e Vitit të ri Kishtar. Qëllimi i Vitit Kishtar është t’u kujtojë besimtarëve mësimin e Ungjillit dhe ngjarjet kryesore të historisë së krishterë në rrjedhën e kohërave. Në kishën katedrale “Ungjillëzimi i Perëndilindëses” në Tiranë, ashtu sikurse në shumë kisha te vendit tonë dhe në shumë vende të botës orthodhokse u krye Liturgjia Hyjnore dhe Shërbesa e Ajazmës. 1 shtatori është dita e parë dhe nisja e predikimit mbi misterin e dashurisë hyjnore, ndaj besimtarë të shumtë i kushtojnë rëndësi kësaj dite që ka për qëllim të orientojë lutjen dhe të ndikojë për jetën në vazhdim. Besimtari, brenda mistereve të Kishës dhe në mënyrë të veçantë me Liturgjinë Hyjnore jeton përtej kohës dhe nëpërmjet saj, ai pret jetën e përjetëshme. Në urimet e shumta të klerikëve dhe besimtarëve spikati mesazhi se nëse duam që ta fillojmë mbarë këtë vit të ri kishtar, duhet të bashkohemi me Krishtin dhe të duam njëri-tjetrin, ashtu siç na do ne Perëndia.

 

Shën Nikita


Shën Nikita ishte nga fisi i Gotëve që ishin vendosur përtej lumit Istra në vitet e Kostandinit të Madh. Si një diell i ndritshëm Nikita ndriti në mes të atyre reve të barbarizmit sepse nuk u bë si të tjerët. Kjo për arsye se që në moshë të vogël u njoh me besimin kristian nga episkopi Theofil i cili shpesh i kujtonte Nikitës fjalët e Apostull Pavlit: “Po ti qëndro në ato që mësove e u vërtetove, duke ditur prej cilit i ke mësuar; edhe se që nga foshnjëria i di shkronjat e shenjta, të cilat mund të të bëjnë të ditur për shpëtim me anë të besimit që është në Jisu Krishtin”. Mësoi shumë mirë gjuhën greke dhe përktheu në gjuhën e Gotëve nga greqishtja Shkrimin e Shenjtë. Kështu bashkëkohësit e tij, dikur barbarë, filluan të përparonin në besimin Kristian. Duke mos duruar këtë aktivitet të shenjtit tirani Athanas e arrestoi shenjtin dhe e kërcënoi me jete nëse nuk do të mohonte Krishtin. E sollën përpara kryetarit Athanarkio i cili e kërcënoi se n.q.s nuk do të mohonte Krishtin atëherë do të vdiste. Por mjaft i qetë shenjti iu përgjigj: “Jam i krishterë dhe pranoj më mirë të vdes se sa të mohoj emrin e ëmbël të shpëtimtarit Krisht të cilin para të gjithëve e pohoj si Perëndi të vërtetë. Jam i gatshëm të derdh gjakun tim për hir të dashurisë që kam për të”. Duke mos duruar dot pohimin e shenjtit, tiranët filluan ta godisnin me gurë. Më pas ndezën një zjarr të madh dhe e hodhën në të. Me gjithë dhimbjet e mëdha shenjti nuk reshti së himnizuari Perëndinë e vërtetë duke e ruajtur të pastër besimin e tij deri në fund. Kështu së bashku me shumë pohues të tjerë të besimit shën Nikita dorëzoi shpirtin e tij në duart e Perëndisë duke u bërë i denjë për të marrë kurorën e martirit.

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Mesazhi i Kryepiskopit të Tiranës, Durrësit dhe gjithë Shqipërisë


Në jetën e Krishtit, që u kurorëzua në Kryq dhe me Ngjalljen e Tij, u zbulua paqja e shuamanshme që Ai i dhuron botës. Perëndia, tek i cili kemi mbështetur besimin tonë, është "Perëndia i paqes" (Filip. 4:9). Kjo paqe nis nga thellësitë e qenies njerëzore, që të bëhet forcë e dobishme, e cila qetëson tërë botën. Paqja që predikon Dhiata e Re është shumëdimensionale: personale, shoqërore dhe njëkohësisht shenjtëruese, e përgjithshme, eskatologjike.
     Kuptimi i krishterë i paqes së brendshme është diçka shumë më e thellë dhe më e gjerë nga qetësia e stoikëve apo nga nirvana e budistëve dhe nuk lidhet fare me apatinë për ato që ndodhin rreth nesh. Ungjilli zbuloi se e kundërta e paqes nuk është lufta, por uni, egocentrizmi vetjak, social, etnik, racial. Këtu gjendet rrënja e kërcënimit kundër paqes dhe këtu duhet të kthehen vëmendja dhe përpjekjet tona.

Apostulli Vep. 15:35-41 Ungjilli Mt. 18:1-11 (E hënë 30 korrik)
Apostulli Vep. 15:35-41
Edhe Pavli e Varnava rrinin në Antioki, duke mësuar e duke predikuar fjalën e Zotit, bashkë me shumë të tjerë. Edhe pas disa ditësh Pavli i tha Varnavës: Le të kthehemi tani të shohim si janë vëllezërit tanë në çdo qytet që dhamë lajmin e mirë për Zotin. Edhe Varnava donte të marrë me vete Joanin që quhej Mark. Po Pavli s’e gjente për mirë të marrë me vete atë që qe ndarë prej tyre nga Pamfilia, dhe nuk erdhi me ta në punë. Ndodhi pra një grindje, kaq sa ata u ndanë njëri prej tjetrit; dhe Varnava mori me vete Markun dhe lundroi për në Qipro. Po Pavli zgjodhi Silën dhe doli, si u dha prej vëllezërve në hir të Perëndisë. Edhe shkuan nëpër Siri e nëpër Kiliki, duke forcuar kishat.


Ungjilli Mt. 18:1-11
Në atë orë erdhën nxënësit tek Jisui e i thanë: Vallë, cili është më i madh në mbretërinë e qiejve? Edhe Jisui thirri pranë vetes së tij një djalë të vogël, dhe e vendosi atë në mes të tyre, e tha: Me të vërtetë po ju them juve, në mos u kthefshi e të bëheni si djemtë e vegjël, nuk do të hyni në mbretërinë e qiejve. Ai që të përulë pra veten e tij si ky djalë i vogël, ky është më i madh në mbretërinë e qiejve. Dhe ai që të presë një të këtillë djalë të vogël në emrin tim, më ka pritur mua. Po kush të pengojë një nga këta të vegjlit që më besojnë, është më mirë për të t’i varet një gur mulliri mbi qafë dhe të hidhet në fund të detit. Mjerë bota nga skandalet! Sepse është e nevojshme të vijnë skandalet, po mjerë ai njeri, prej të cilit vjen skandali. Edhe në të skandalizoftë dora jote a këmba jote, preji, dhe hidhi prej teje; është më mirë për ty të hysh në jetë i çalë a dorac, se të kesh dy duar a dy këmbë e të hidhesh në zjarr të pasosur. Edhe në të skandalizoftë syri yt, nxirre atë dhe hidhe prej teje; më mirë është për ty të hysh në jetë me një sy vetëm, se të kesh dy sy e të hidhesh në gjehenën e zjarrit. Shikoni, mos përçmoni një nga këta të vegjlit; sepse po ju them juve, se engjëjt e tyre në qiejt shohin gjithnjë faqen e Atit tim që është në qiejt. Sepse Biri i njeriut erdhi të shpëtojë të humburin.

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Mesazhi i Kryepiskopit të Tiranës, Durrësit dhe gjithë Shqipërisë


     

Në jetën e Krishtit, që u kurorëzua në Kryq dhe me Ngjalljen e Tij, u zbulua paqja e shuamanshme që Ai i dhuron botës. Perëndia, tek i cili kemi mbështetur besimin tonë, është "Perëndia i paqes" (Filip. 4:9). Kjo paqe nis nga thellësitë e qenies njerëzore, që të bëhet forcë e dobishme, e cila qetëson tërë botën. Paqja që predikon Dhiata e Re është shumëdimensionale: personale, shoqërore dhe njëkohësisht shenjtëruese, e përgjithshme, eskatologjike.
     Kuptimi i krishterë i paqes së brendshme është diçka shumë më e thellë dhe më e gjerë nga qetësia e stoikëve apo nga nirvana e budistëve dhe nuk lidhet fare me apatinë për ato që ndodhin rreth nesh. Ungjilli zbuloi se e kundërta e paqes nuk është lufta, por uni, egocentrizmi vetjak, social, etnik, racial. Këtu gjendet rrënja e kërcënimit kundër paqes dhe këtu duhet të kthehen vëmendja dhe përpjekjet tona.


http://www.orthodoxalbania.org/new/index.php?option=com_content&view=article&id=210%3A2009-09-16-08-41-23&lang=sq

PhotoAlbum-Nga hapja e katedrales "Ngjallja e Krishtit", Tiranë, 24/06/2012


Photo