Του Συντάκτου του www.Apodimos.com Γιάννη Τόλια.
Πολλα χρόνια πέρασαν από τις 16 Ιουλίου 1991, τότε που έφθασε στην Αλβανία ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο νυν αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος. Τον τότε επίσκοπο για το οποίο, η κοινή γνώμη, μέσα από τις παρουσιάσεις του στην Τηλεόραση και στα ΜΜΕ, εκτιμούσε αφάνταστα, και οι λόγοι του μένανε ανεξίτηλοι.
Ο τοτε Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.Αναστάσιος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, επί της εποχής που ήταν Αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Σεραφείμ ήταν οι πλέον καταξιωμένοι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο λαός της πόλης των Αθηνών και οι γνώστες των θεμάτων που αφορούσαν την εκλογή των μητροπολιτών, βρισκόντουσαν σε απορία για την μη εκλογή των πιο πάνω Επισκόπων στην Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να εξασκήσουν το έργο τους μέσα από την καθοδήγηση του ποιμνίου, σε μια από τις Μητροπόλεις της Ελλάδας. Όμως ο Άγιος Θεός μέσα από την απόφαση του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου έδωσε την δυνατότητα και στους δυο αυτούς ιεράρχες να ευλογούν τα ποίμνια των περιοχών της Αμερικής USA και Αλβανίας, σαν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ο κ. Αναστάσιος και σαν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο κ. Δημήτριος. Όλοι θυμούνται σε συνέντευξη που είχε κάνει στην Ελληνική Τηλεόραση λέγοντας «Προσευχήθηκα όταν άκουσα την τηλεφωνική πρόταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως την πρόταση, για την ανάληψη αυτής της θέσεως στην Εκκλησία της Αλβανίας (που είχε τόσα προβλήματα) διότι βρισκόμουν στο εξωτερικό για Ιεραποστολικό έργο, και απήντησα μετά μια μέρα σταθμίζοντας όλες τις προεκτάσεις»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος κατάφερε μέσα από πλήθος δυσκολιών και αντίξοων συνθηκών να ανασυγκροτήσει την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Είχε προηγηθεί από το καθεστώς Χότζα (1967-1990) η απαγόρευση κάθε θρησκευτικής δραστηριότητας, συνέπεια της οποίας ήταν να ξεριζωθεί πλήρως η Ορθόδοξη Εκκλησία. Όταν έφθασε ο αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος αντίκρισε μια χαώδης κατάσταση την οποία κανείς δε μπορεί να φανταστεί. Οι εκκλησίες είχαν γίνει στάβλοι και αποθήκες και υπήρχαν ελάχιστοι υπερήλικες κληρικοί.
Στα χρόνια αυτά πέρασαν:
¨ Ανασυστάθηκαν ορθόδοξες ενορίες στις περισσότερες πόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά.
¨ Χειροτονήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο περισσότεροι από 120 νέοι κληρικοί.
¨ Οργανώθηκαν Σύνδεσμοι Γυναικών, Νεολαίας και Διανοουμένων.
¨ Ιδρύθηκε
o η Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις» στο Δυρράχιο το 1992
o και το εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο το 1998, τα οποία σήμερα λειτουργούν σε ιδιόκτητα συγκροτήματα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος
¨ συνέστησε την Τεχνική Υπηρεσία της Εκκλησίας
¨ μερίμνησε για την ανοικοδόμηση (αναστήλωση ή επισκευή) 290 ναών (80 εκ θεμελίων) και 20 εκκλησιαστικών κέντρων (αρχιεπισκοπή, μητροπόλεις, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νέων κ.α.).
¨ ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση διανέμοντας εκατοντάδες τόνους τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων.
¨ μερίμνησε για τη δημιουργία τεχνικών εργαστηρίων της Εκκλησίας της Αλβανίας (τυπογραφείο, ξυλουργείο, κηροπλαστείο, εργαστήριο αγιογραφίας και συντηρήσεως εικόνων).
Ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ίδρυσε :
¨ την πρώτη Ορθόδοξη Αλβανική εφημερίδα «Ngjallja»,
¨ το περιοδικό «Gezohu»,
¨ το δελτίο «News from Orthodoxy in Albania»
¨ και ένα ραδιοφωνικό σταθμό.
Φρόντισε για τη μετάφραση και την έκδοση στην αλβανική γλώσσα λειτουργικών και άλλων χριστιανικών βιβλίων. Συνέδεσε την Εκκλησία της Αλβανίας με διεθνείς εκκλησιαστικούς οργανισμούς. Παρέμεινε κοντά στο λαό της χώρας ακόμη και στις πιο σκληρές δοκιμασίες, αγωνιζόμενος πάντα για την ειρήνη και την ομόνοια. Παράλληλα με τη γενική ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Για παράδειγμα ίδρυσε το Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο με 24 ειδικότητες στα Τίρανα, τρία πολυϊατρεία σε άλλες πόλεις, το πρώτο στην Αλβανία Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) με έξι ειδικότητες και 12 νηπιαγωγεία σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για την κατασκευή δρόμων, υδραγωγείων, γεφυρών, την επισκευή δημόσιων σχολείων κ.α.
Το 1999 στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα σε διάφορες αλβανικές πόλεις, το οποίο παρείχε βοήθεια σε περίπου 30.000 πρόσφυγες. Κατά την ένταση Ελλάδας – Αλβανίας συνέβαλε στην εκτόνωση και στην προσέγγιση των δύο χωρών.
Με τις πρωτοβουλίες αυτές δόθηκε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργήθηκαν σοβαρά έργα κοινωνικής υποδομής και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα της γειτονικής χώρας.
Τώρα τίθεται το ερώτημα εάν έχει επισκεφθεί κάποιος την Αλβανία τώρα μετά την προσφορά του έργου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ; Η απάντηση από όλους θα είναι αρνητική διότι στην Αλβανία σε ένα καθεστώς όπου :
¨ τα μικρά παιδιά, όταν δεν παίζουν πάνω στα σκουπίδια
¨ τα μικρά παιδιά κουβαλούνε το πόσιμο νερό με τα καρότσια της οικοδομής στο σπίτι
¨ μπορεί κανείς να διδαχθεί πολλά για τον σκληρότατο αγώνα της επιβίωσης που γεννά τους ισχυρούς του αύριο
¨ υπάρχουν κάτοικοι που κατακτούν τη ζωή με τέτοιο μόχθο και τέτοια πίστη, που εμείς, πια, ίσως δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε
Κρίμα. Διότι υπάρχει η κυρίαρχη, κεντρική φυσιογνωμία σε αυτόν τον αγώνα, ένας Έλληνας ιεράρχης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Ο άνθρωπος που μέσα σε δώδεκα και πλέον χρόνια , έχτισε την ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας από το μηδέν, έχοντας την πρώτη πενταετία να αντιμετωπίσει το έμπρακτο μίσος του αυταρχικότερου καθεστώτος, που το θυμίζουν ακόμα οι σφαίρες που μένουν και σήμερα καρφωμένες στα τζάμια του γραφείου του. Σε αυτήν τη Χώρα, που κάποτε προσπάθησε να διώξει τον Αρχιεπίσκοπο ακόμα και με ειδική συνταγματική μεταρρύθμιση, εκείνος είναι σήμερα ο κυριότερος ίσως πόλος μετάβασής από τον 19ον στον 21ον αιώνα. Κι αυτό ακριβώς το έργο είναι που δίνει στον τολμηρό πνευματικό λόγο του Αρχιεπισκόπου και καθηγητή με πολυετή παρουσία στη διεθνή βιβλιογραφία και πρωτοπόρου μελετητή του Ισλάμ, ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλήθεια και εγκυρότητα που, μάλλον, δεν έχουν όμοιό τους στις μέρες μας.
Αυτή την Εκκλησία της Αλβανίας όλοι μας πρέπει να την βοηθήσουμε προς Δόξα Θεού είτε είναι Αρχιεπίσκοποι εύρωστων περιοχών, είτε απόδημοι έλληνες, από όλο τον κόσμο, με τους Οργανισμούς τους, είτε η ελληνική κυβέρνηση που μέσα από το ΥΠΕΞ μπορεί να προσφέρει πολλά, είτε είναι ανώνυμοι έλληνες, διότι η Εκκλησία της Αλβανίας έχει πολλές ανάγκες. Το http://www.apodimos.com/ και το http://www.teodromion.com/ θα είναι δίπλα στον Έλληνα ιεράρχη ο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο με σκοπό να βοηθήσει το έργο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου